Składniki:
1 dynia (ok 1,5kg)
1 spora cebula
oliwa z oliwek do skropienia
sól gruboziarnista
4 szklanki bulionu drobiowego
250 ml śmietany 12% lub jogurtu
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dynię przekrój na pół i oczyść z pestek. Pokrój na mniejsze kawałki i układaj dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (układaj dynię skórą do dołu). Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż obok dyni. Skrop warzywa oliwą i posyp solą. Piecz 50-60 minut, do momentu gdy dynia będzie miękka i zacznie się przypiekać.
Gdy dynia trochę przestygnie, zdejmij skórę (wyjmij miąższ łyżeczką) i przełóż dynię i cebulę do garnka. Zalej warzywa gorącym bulionem i zmiksuj na gładko. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolej więcej bulionu lub wody. Zapal gaz i zagotuj całość, po chwili wlej do zupy śmietanę lub jogurt (zahartuj ją wcześniej w odrobinie ciepłej zupy) i dodaj łyżkę miodu. Dobrze wymieszaj i gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu z grzankami, jogurtem, groszkiem ptysiowym lub bez żadnych dodatków.
Nasze oceny:
Basia: Zupa z pieczonej dyni jest moim numerem jeden. Jest delikatna, słodka i bardzo aromatyczna. Zdecydowanie wolę tę wersję zupy dyniowej. Moja ocena: 10/10.
Basia: Zupa z pieczonej dyni jest moim numerem jeden. Jest delikatna, słodka i bardzo aromatyczna. Zdecydowanie wolę tę wersję zupy dyniowej. Moja ocena: 10/10.
zaczyna się sezon na te pyszne zupy:)
OdpowiedzUsuńCudowny ma kolor, uwielbiam zupę z dyni :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam nic z dynią. I o roku obiecuję, że coś zrobię. Zupa wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Pyszna i aromatyczna, piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńU mnie tez już dyniowo 😀
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :) muszę zrobić dyniową :)
OdpowiedzUsuń